Bröstcancer

kvinnans vanligaste cancersjukdom

Böcker mm


Intressanta böcker som jag läst både en, två och flera gånger.
Den som tror att det är enformigt att äta vego skall ta sig en titt i dessa tidningar och böcker. Tidningen Vego kommer nu ut så tätt (varannan månad) att det är omöjligt att testa allt man vill och även göra gamla godingar, man måste sålla. Det upplevde jag aldrig när jag åt kött.
Jag listar här de böcker som inspirerat mig.

Tidningar

Vego

En helt ny mattidning för veganer. Helt otroligt. Tidningen Hälsa är bra men de har väldigt mycket mjölkprodukter i maten, speciellt creme fraiche, ost och gräddfil som är svåra att ersätta.
Denna tidning är det jag har längtat efter och tog en prenumeration direkt. Jag har testat en del av recepten i första numret, tex. saffransoppa, zuccini/kokosbollar med thaissås, grönkålssås med rökig lök och det är många fler recept som skall testas.
Vegomagasinet.se


Kokböcker

Vego

Denna bok heter samma som tidningen. Det är Mattias Kristiansson som har skrivit den. Många bra och goda recept.
Boken finns att köpa på tidningens sida.


Vegoriket

Ytterligare en bok av Mattias Kristiansson som har skrivit den också. Många bra och goda recept.
Boken finns att köpa på tidningens sida.


Vegan BBQ

En hel bok med bara veganska grillrätter av Mattias Kristiansson. Sommaren är räddad.
Boken finns att köpa på tidningens sida.


Tårtor utan ägg och mjölk

I denna bok hittar man mängder av recept på tårtor, alla utan ägg och mjölk.
Jag har ännu inte hunnit göra mer än ett recetp vilket blev gott. Det var en mörk chokladtårta som jag valde att göra som muffins istället.
Boken finns att köpa på kakboken.se.


Vår kokbok vego

Nu finns äntligen Vår kokbok i helt vegansk tappning.
Den är tunnare än originalet. Jag hade hoppats på att allt som redan var veganskt i den ursprungliga också skulle finnas i denna så jag kunde plocka bort den ur hyllan. Men så är det inte. Man behöver även den ursprungliga för att ha grundbiblioteket av recept. Boken som så är mycket bra. Många recept har blivit favoriter. Boken finns att köpa på Adlibris.


Vegania

Jag lånade denna på biblioteket och fastnade för många recept. Köpte den omgående. Denna bok är för den som vill ha modern mat fast vegansk. Här finns det massor av recept på rätter som känns rätt i tiden du kan känna att du nästan äter samma som de andra vid bordet som inte är veganer. Jag gjorde en sås till pasta som hade smak av hav. Det var bara räkorna som fattades. Du kan tex. göra faketofufeta att ha i grekisk sallad och mycket annat gott. Det finns många recept på efterrätter och kaffebröd. När min väninna kom på besök en gång hade jag gjort chokladpannakotta. Det slank ner! Denna känns som ett absolut måste i samlingen.
Vegania.net


Eating for better health av Jane Plant

Kunde inte hitta denna på svenska men det går bra på engleska också. Man får göra sig en liten lathund med måtten och ingredienser man inte vet vad det är för något. Denna bok fick mig att börja med fruktjuicer på morgonen. Det har alltid varit te men efter jag började äta mer så kan jag nu göra dryck på tex. ett par jordgubbar, en banan och en pressad apelsin och/eller sojamjölk. Detta mixas. Det finns massor av recept helt utan mjölkprodukter men med kött och fisk för den som äter det. Jag byter då ut det mot tofu, bönor eller quorn.


Snabblagat vegetariskt av Eva Strand

Många snabba, lätta och mycket goda recept. Jag har använt denna bok väldigt mycket.
ISBN 9153417275


Den stora Vegetariska kokboken

Detta är den stora boken. Den jag har är orange och har sparris på bild. Den är bra. Jag har väl inte använt hejdlöst mycket recept men jag vill inte vara utan den.
ISBN: 9789179026004


Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist

Grön och vitrutig bok. Det skall vara den första som Ulla-Britta skrev. Den har bäst recept tycker jag. Jag köpte även efterföljaren men den gav jag bort. Du hittar säkert boken i antikvitetsbokhandeln.
ISBN 9153411293


Evas bönbok

I tidningen Hälsa fanns det några recept som jag testade en gång. Jag blev intresserad och beställde boken som de kom från. Måste säga att jag blev besviken när den kom, den var väldigt liten och jag var säker på att det var ett misstag. Med det var mitt misstag att tro så. Jag har nog inte använt så hög procent av recept i någon bok som jag gjort i denna. Allt är gott. Jag rekommenderar den varmt.

Tyvärr säljs inte denna bok mer, du får leta på second hand.


The Ultimate Unchees cookbook

Jag köpte denna enelska bok på Adlibris. Den har massor av recept där ost är med men utan ost. Jag har ett flertal gånger gjort hårdost att skiva på macka som är god. Det finns såser, dippar, pajer, dessertost mm. Du bör gilla B-jäst annars skall du inte köpa denna bok.

Efter att ha prövat lite ur boken är jag inte så nöjd med den. Den hårda osten är bra och den gör jag emellanåt. Annars är det för mycket citron och jag är inte övertygat att vita bönor kan smaka som ost. Har några recept kvar att testa.

Vi ville ha dessertost en kväll och jag gjorde då den som står i boken med vita bönor men den smakar som hummus. Gott i och för sig men inte som vi tänkt. Jag tog då Alpro sojayohurt blandat med lite sojamjölk och hettade upp till ca 45 grader. Det fick sedan stå och rinna av i kaffefilter i några timmar. Smaksatte en del med vitlök, basilika, oregano, timjan och rosmarin plus salt och peppar förstås. En del blandade jag med extra mycket svartpeppar och lite grönpeppar. Jag tyckte om båda och min man gillade pepparosten. "Har du nu skrivit ner hur du gjorde?" frågade han och ville ha den igen.

Till pizzan tänkte jag prova ostsås ur boken men gjorde eget istället. Stuvning på sojamjölk och sojagrädde. Jag hade inte i buljong utan salt och B-jäst och aningen peppar. Lite gurkmeja så blev den gul. Jag klickade ut den över min pizza och det blev jättebra.

Notera: Boken är på engelska med engelska mått!!

Boken finns på Adlibris. Om du nu ändå vill testa den själv.

Jo Stepaniak's sida. Det kan finnas recept ur boken som du kan testa.


Att använda "vanliga" kokböcker

Du kan absolut använda vanliga kokböcker som inspiration. Byt ut köttet, fisken eller kycklingen mot tofu, quorn, sojabitar eller olika bönor. Byt ut mjölk och grädde mot sojamjölk och sojagrädde. Använd mest majsolja och olivolja men då du måste ha fast fett kan du ta mjölkfritt som Calsham (blå och vitrandigt). I mjuka kakor tar jag hälften fast och hälften olja, fungerar utmärkt. En av mina favoriter från när jag var allätare var Osso Bucco. Nu kokar jag quorn i lite buljong. Kokar sedan samman alla ingredienser till såse och lägger i quornbitarna i slutet. Det behöver inte koka så länge.

Det smakar så klart lite annorlunda. Men tänk då du slutade med socker i kaffet, då smakade det inte gott men ganska snart så började du tycka om det och nu kan du inte ha ens några korn socker utan det blir direkt äckligt. Det är samma här. Räkna inte med att det kommer smaka exakt som med kött. Pröva en tid och du skall se att du uppskattar de nya smakerna istället. Jag hade en passionerad relation med grädde. Nu, bara en månad efter jag slutat med grädde tycker jag det luktar fotsvett och känner att jag snart har accepterat smaken på sojagrädden.

Tofu, och sojabitar behöver, tycker jag lite mer smak så jag marinerar gärna tofu och ibland kokar jag den lätt i buljong. Sojabitarna skall kokas några minuter i vatten innan användning och jag tar även här i buljong. Quorn är den produkt som liknar kött mest, kycklingkött alltså. Men även den kokar jag i lite buljong när jag känner för det.


Andra intressanta böcker.

Ditt liv i dina händer av Jane Plant

Denna bok är berättelsen om en kvinna som bestämde sig för att besegra sin bröstcancer. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och ger mängder av råd om vad man kan göra för att förebygga bröstcancer och prostatacancer. Det handlar inte bara om vad man ska äta utan över huvud taget om stressfaktorer, livsstil och annat som påverkar vårt välbefinnande.
Jane Plant


Anticancer av David Servan-Schreiber

David skriver om sin hjärntumör och vad han har kommit fram till som kan om inte bota men i alla fall fördröja förloppet. Han har gjort samma resa som Jane Plant: efter cancern återkom började han undersöka vad han själv kunde göra för att må bättre och förlänga livet. Han hittade en massa information som läkarna inte vill ta till sig.

David fick sin första tumör vid 31 års ålder, 5 år senare återkom den. Efter den andra gången så började han leva som han skriver om i boken och gick bort förra året drygt 51 år. Han var alltså cancerfri 14 år ungefär.


Du ser det när du tror det av Wayne W. Dyer

En av de böcker jag har vid sängen. Mitt arbete hade inte funnits utan den. Wayne skriver mycket intressant om hur han tror att detta med tanken kan påverka hur vår verklighet blir.