Bröstcancer

kvinnans vanligaste cancersjukdom


Läs om dagsläget här.

2010 är inte ett år jag vill återuppleva!

Det är året då jag fick bröstcancer. Bröstcancer är Sveriges vanligaste kvinnliga cancersjukdom. Sverige ligger även i top i hela världen tillsammans med Storbritanien och USA med denna sjukdom.

Jag har läst Jane Plants bok "Ditt liv i dina händer". Hon skriver om sin bröstcancer som hon anser sig blivit frisk från genom sin diet. När den femte återkommande cancern, i lymfsystemet, så började hon forska om vad som kunde vara orsaken. Hon kom fram till att mjölkprodukter är en mycket trolig bidragande orsak så hon blev vegan. Cancern gick ner och nu 17 år senare är hon fortfarande vid liv och har inte haft något återfall.

Hennes tankesätt stämmer helt överens med mina egna funderingar fast jag inte riktigt kopplat ihop det förrän nu. Jag har i många år läst att Asiater har mycket lägre frekvens av bröstcancer och även att de har starkare benstomme än västerlänningar. Jag har mer tänkt att det är sojan man äter som skyddar mot cancer men inte kopplat att det kan vara mjölken som ökar risken. Att mjölken inte är den bästa kalkkällan vet jag sedan länge. Men nu är det helt klart att jag hädanefter är vegan. Ja, nästan i alla fall. Jag kommer äta ägg och honung så den rätta benämningen är Ovo-vegetarian.

Efter drygt en månad utan mjölk märkte jag lite förändringar:

  • Jag började äta mer. Först gick jag ner i vikt, men började då äta mer och nu kan jag ju få i mig mer av de nyttiga sakerna.
  • Mina finnar har nästan försvunnit.
  • Hyn har fått en fin lyster.
  • Jag skrapar nu mindre från tungan varje kväll. Förut var det en tjock vit matta nu är det endast lite gult som är plack.
  • Jag har nästan blivit av med två områden på ryggen som är skrovliga som eksem men kliar inte. De är i alla fall mindre nu.
Efter ett år utan mjölk har jag även sett andra förändringar:
  • Halva min lugg och tinningarna har varit helt vita i 15 år men nu ser jag färgade hårstrån!
  • Magen sköter sig mycket bättre nu.
Bara detta gör att jag nu kommer fortsätta på denna vägen. Kanske jag blir av med pollenallergin också, men det vet jag först till våren. Våren -11 var pollenallergin mycket bättre. Jag hade bara några gånger lite känning men det gick då snabbt över. Uppdatering: Nu är det 2017 och förra året kände jag inte av någon pollenallergi.

Jag har nu även läst Anticancer av David Servan-Schreiber. Den stämmer väl överens med vad jag tycker och tror, samma som Jane Plant. Hans hjärntumör återkom efter bara några år efter behandling, men höll sig borta i 19 år när han började leva som han skriver om i boken. Inga konstigheter egentligen, minska eller uteslut kött, mjölk, socker och vitt mjöl, måste man absolut äta detta bör det vara ekologiskt. Ät mycket grönsaker, motionera och se positivt på livet.

Jag har skrivit ner min historia fram till dagsläget under Min Historia.

Det finns massor av Böcker att läsa och Länkar att besöka.

Önskar du kontakta mig får du gärna göra det. Jag svarar så fort jag kan.

Kort information om bröstcancer.

F:När tar man mammografi?
S:Ungefär vid 40-45 års ålder börjar man gå på mammografi och det sker då med 18-24 månaders mellanrum. Det är olika i olika kommuner så du får kolla upp hur det är i din kommun. Ett mammografibesök kostar ca 150 kr. Självklart skall man gå, man kan inte känna alla knutar själv så det är bra att kolla sig.

F:Får man alltid svar på mammografi?
S:Man får alltid svar på mammografin.

F:Hur lång tid tar det tills man får svar på mammografin?
S:När man gjort mammografin brukar det ta 4-6 veckor innan man får besked.

Du skall ALLTID få svar. Kontakta sjukvården om det tar mer än 4-6 veckor.

F:Vad händer om man skall komma tillbaka och göra ny mammografi?
S:Jag fick ta nya bilder på det bröstet där de misstänkte att det kunde vara något. Sedan gjordes en undersökning med ultraljud.
Är de fortfarande misstänksamma om det kan vara cancer så görs en biopsi. Det är ett vävnadsprov som tas med en mycket tunn nål.

F:Gör det ont med mammografi, ultraljud och biopsi?
S:Mammografi kan vara obehagligt men inte direkt ont. Det jobbigaste är att man skall stå i konstig ställning och så tror man att de skall klämma sönder bröstet, vilket ju inte händer. Men jag skulle rekommendera att byta tid om du är nära menstruation då brösten är svullna. Jag råkade gå en gång dagarna innan och de var ömma i ett par veckor efter.
Ultraljud är inte jobbigare än när man gör ultraljud vid en graviditet. Det gör inte ont.
Biopsi är ju en nål och har man problem med nålar är detta inget undantag, säg till om du brukar få tryckfall. Det gör inte direkt ont utan det svider och bränner till lite.

F:Vad händer när man gjort biopsi?
S:Du får en tid hos läkare. När du kommer dit har tester gjorts och de vet då om det är något ofarligt eller cancer och i så fall vilken typ. Du får antagligen nu också reda på vad som skall göras åt det om det är cancer.
Har du inte redan läst Jane Plants bok tycker jag du skall göra det nu. Hur du sedan gör är upp till dig, men jag har i alla fall visat dig en väg. Alla tror inte på det hon skriver och det har man rätt till men jag anser att det man inte informeras om kan man inte heller ta ställning till. Jag kände i alla fall att jag inte var helt i händerna på läkarna utan gjorde något själv.Dagsläge:

2017-01-16. Sju år har gått nu, helt otroligt vad tiden går fort. Jag mår fortfarande bra.

Jag har nu jobbat med att ändra denna sida så den fungerar på mobiler och andra mindre enheter. Lite pilligt men roligt. Det ser nästan likadant ut som tidigare. Men några förändringar måste man ju göra ibland. Hoppas det nu fungerar att läsa på mobil och surfplatta.

2015-09-18. För ett par veckor sedan gjorde jag mammografi igen och allt är fortfarande bra. Jippi. Nu är det fem år sedan diagnosen.

Strax innan jag fick tiden till mammografin fick jag ett brev från Sahlgrenska. Där stod det jag fick reda på per telefon. Från och med förra året så har man bara ett återbesök efter ett år. Ser allt bra ut då så återgår man till den vanliga mammografin. (Fast detta fick jag reda på 2013 och då gällde det sedan en tid tillbaka, kanske redan 2012.) Nu har jag i alla fall papper på det. Ett tag kändes det som att jag blev utslängd för mina idéer om mat och annat.

2014-10-25. Nu börjar man se information om att vi skall dra mer åt veganhållet till även på läkarsiter som denna

Jag upptäckte häromveckan att cashewnötter är samma släkte som rosepeppar. Rosepeppar har jag aldrig haft reaktion mot så jag har nu testat cashew också och det verkar fungera.

Nektariner går bra. Körsbär har jag bara ätit en och en än så länge.

2014-04-13. Min man går på behandling sedan december 2013 men det är inget som jag måste engagera mig i så jobbet flyter på som vanligt. Mycket att göra och en del får vänta väldigt länge tyvärr.

2013-12-23. För ett par veckor sedan gjorde jag mammografi och fick svar häromdagen. Allt är normalt.

Enligt min läkare skulle jag gå på kontroller en gång om året i fem år. Så har det inte blivit. Första året var jag på mammografi och återbesök (2011). Nästa skulle då rimligtvis vara hösten 2012. I december ringde jag och undrade om de glömt mig men då var det kö på ett halvår så till sommaren 2013 skulle jag få tid. Sommaren kom och gick och ingen kallelse från Sahlgrenska.

November 2013 fick jag tid till den vanliga mammografin som alla kvinnor får och jag fick då ringa igen och fråga vad som händer. Då har de under tiden sedan jag pratade med dem sist ändrat tiden för åtebesöken. Nu är det ett år istället för fem. Eftersom jag då redan varit på det besöket så var jag ute ur listorna."Trevlig om man också kan få reda på det" sa jag till dem. Det skulle komma information om detta men ännu har jag inte fått det. Så det blev då den vanliga mammografin jag gick på.

Där berättade jag detta och hon som jobbar där hade inte hört talas om detta. Ändå har de samarbetet med Sahlgrenska.

2013-10-21. Under våren kände jag inte av hösnuvan mer än väldigt lite två/tre gånger och då bara som lite rinnäsa, inget kliande. Det sas i alla fall att det var mycket pollen så något har hänt.

Från början av sommaren har jag ätit päron och plommon utan några problem. Nu håller jag på att testa äpple.

Jag har även börjat äta frukterna tillagade. De flesta allergiker kan äta tex. äpple och päron tillagat utan problem men jag har undvikit även det. Bara det att äta äpplepaj är lycka för mig.

Tänk om det är så enkelt som att sluta med mjölk och använda annat istället och då bli av med hösnuva och allergi. Jag är i alla fall säker på att det hjälpt mig och jag väljer absolut hellre att kunna äta våra svenska frukter än att dricka och äta mjölkprodukter.

2013-01-09. Julen gick bra förutom att vi blev smittade med förskyldning. Klarade mig tills nyåret ringt in. Sedan blev det värre fram till första helgen 2014. Då låg jag både lördag och söndag. Sedan var det igång med arbetet igen. Problemet är bara att jag har hostat så jag har ont i revbenen och det är stenhårt lock för öronen. Koncentrationen blir därefter. Jobbar så gott det går i alla fall.

Jag har nu bytt min gamla maskin till en ny och samtidigt lämnade jag in min andra maskin till service. Förhoppningsvis får jag hem den imorgon eller till helgen. Så just nu skall en maskin göra allt jobb och det går långsamt.

2012-12-11. Som med all flytt, oavsett hur kort eller litet så händer det saker (har ju bara flyttat kontoret i samma rum två meter bort). Ändå har jag lyckats lägga projekt i fel hög så saker jag skulle göra har hamnat i "Väntar svar"-högen. Tyckte det plötsligt var lite lite i kö men kopplade inte det förrän några kunder undrade hur det går med proverna. Jag har gjort en mycket snabb koll i högen men inte hittat någon mer som hamnat fel. Jag skall gå igenom den noggrannare men det är svårt med tiden. Det är högt tryck just nu och julen närmar sig dessutom med stormsteg. Om du läst övriga sidor här vet du att jag är vegan och vill ha koll på allt jag stoppar i mig vilket gör att jag själv får göra allt det jag skall äta på julbordet. Det är ett pussel men det ska gå ihop.

Min man hämtar sig mycket bra och har slutat med morfinet och går på sjukgymnastik. Proverna hittills är bra och det är planerat att han skall börja jobba heltid efter trettonhelgen.

För min egen del börjar jag undra om jag ramlat ur systemet för jag har inte fått kallelse till mammografi ännu. Jag får ringa efter helgerna när det är lite lugnare och kolla vad som hänt.

Jag önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År

2012-08-26. I fredags fick min man komma hem efter nästan två veckor isolering. Han är nu väldigt trött. Nu är det återhämtning och så småningom återgång till arbetet. Innan jul bör han i alla fall kunna jobba deltid.

Jag har nu nästan fått iordning mitt rum. Det är hyllor som skall upp och då lite omorganisation men nu är det så klar att jag kan börja jobba ordentligt. Det är så skönt att ha en kontorshörna och en brodyrhörna. Nu slipper jag plocka bort grejer hela tiden för att jag måste göra den "andra" delen. Nu hoppar jag mellan kontor och brodyr smidigt och det känns som att det kommer flyta på väldigt bra.

2012-08-12. I tisdags fick min man högdosen och i torsdags fick han tillbaka stamcellerna man tog ut i ett tidigare skede. Imorgon, måndag, blir han inlagd i ca 1-2 veckor. Därefter är det att jobba för att komma tillbaka till normalläge och börja arbeta. Just nu är han trött, har inte lust till något och orkar heller inget.

Jag hittade denna blogg som Gästis har skrivit. Så jobbigt som han har haft har min man sluppit. Jobbigt nog ändå men förhållandevis bra har det gått.

Förhoppningsvis kommer jag få in mitt golv och elen skall fixas sedan skall jag möblera om lite. Längtar så efter att detta är gjort och att få jobba utan en massa annat som skall göras.

2012-08-01. Det börjar bli lite nervöst nu. Nästa vecka skall min man börja sista omgången behandling. Det är en högdos cytostatika, den högsta man kan ge en människa. Ett par dagar senare får han tillbaka stamcellerna man tog ut förut. Sedan är det återhämtning som gäller. Det kan ta ett par månader kanske upp till ett halvår.

Det blir inte mycket arbete nästa vecka då jag förutom att köra gubben till sjukhuset även kommer ha målare i mitt rum som skall färdigställa ombyggnaden.
Efter lite ommöblering hoppas jag sedan jag kan återgå till normal arbetstid.

2012-07-02. Andra etappen är nu klar. Allt gick bra med stamcellsskörden. Nu är det lite ledigt, bara några underhållande sprutor, fram till början av augusti. Då inleds sista delen, transplantationen. Då skall min man få tilllbaka de stamceller som plockades ut vid skörden.

Jag tar inte semester under juli som jag brukar göra. Arbetet kommer fortgå i lite långsammare takt och fina dagar tar jag mig lite extra tid att njuta av solen.

2012-06-10. Första etappen av behandlingen av min man är nu klar. Den bestod av tre cykler, två veckor behandling plus en vecka ledigt. Han har precis börjat den andra etappen, som går ut på att kroppen skall skapa mycket fler stamceller än normalt. Dessa kommer att filtreras ut från blodet och frysas ner. Hela proceduren tar mellan 10 dagar till några veckor beroende på hur fort kroppen får fram tillräckligt med stamceller. Därefter är det ledigt ett litet tag tills det är dags för etapp tre, vilken troligen sker månadsskiftet juli/augusti, då skall stamcellerna transplanteras tillbaka efter att han fått en högdos cytostatika.

Allt har gått bra hittills. Det är ryggen som är jobbigast då smärtan hindrar honom att göra en massa saker.

2012-04-16. Nu är det inte mig själv det handlar om utan min man. För två år sedan fick han diagnosen Myelom, benmärgscancer. Den är icke botbar i dagsläget men man kan ha många år då man är symtomfri. När symtom börjar visa sig sätter man in behandling, som tar 4-6 månader. Där är vi idag. I början av april startade min mans behandling och kommer pågå till tidigast augusti. Sedan är det återhämtning och förhoppningsvis kan han börja jobba igen till hösten/vintern. Han har fått kotkompression och det gör att han har mycket ont i ryggen. Mitt jobb påverkas tyvärr av detta då jag får hjälpa honom ganska mycket och nu också får göra allt i hemmet. Jag kör honom till Borås sjukhus för behandling upp till ett par gånger i veckan.

Jag jobbar så mycket jag kan men det är svårt att göra beräkningar på när leverans kan ske. Akuta projekt kan jag för närvarande inte ta.

2012-02-07. Har visst glömt skriva att jag litet tag efter mammografin var hos läkaren för undersökning och han sa också att det ser bra ut. Jag tar fortfarande ingen medicin då de inte vill pröva Tamoxifen igen utan vänta till jag slutat menstruera. Då kanske det blir en annan medicin.

2011-08-09. För knappt två veckor sedan gjorde jag min första mammografi efter operationen. Jag fick svar förra veckan att det såg bra ut. Vad jag förstår är det nu fyra år kvar med årlig mammografi.

2011-05-17. Nu är pollensäsongen här. Jag känner av allergin men inte alls så mycket som annars. Den stora skillnaden från tidigare år är att jag inte känt något i ögonen i år. Under några år har pollenallergin minskat men jag tycker att minskningen har varit mer markant i år. De dagar det var höga halter av björkpollen varken nös jag eller det kliade. Jag var i stan på botaniska trädgården i GBG en hel dag och i bilen på väg hem kliade det lite i näsan och öronen men det gick över på några minuter, mer var det inte den dagen. Andra dagar nyser jag ett antal gånger på morgon och/eller kväll. När det var som värst, för några år sedan, rann näsan och ögonen ständigt. Det kliade så man kunde bli tokig.

Angående bröstcancern mår jag bra och är inte orolig för att jag inte äter någon medicin. Det har blivit ett ärr som knappast syns så jag kan ha ganska urringat, om jag nu vill det.

Jobbet är igång i stort sett som vanligt. Det enda är att när min styvfar ringer tar jag mig tid att prata med honom, kan bli en gång om dagen några dagar sedan uppehåll några dagar. Min mamma gick ju bort i höstas och han saknar henne otroligt och vill prata mycket. De gjorde mycket roligt tillsammans och var väldigt lyckliga. Han känner nog någon sorts kontakt med henne när han pratar med mig.

Vegan, eller nästan vegan, har ju nu varit i drygt ett halvår nu. Det går jättebra och jag längtar inte efter något med mjölk i. Det är lite mer att göra själv men jag varit hemmafru i många år och gjort mycket själv redan tidigare så det är inget konstigt. Dessutom blir det godare och jag får i mig mindre av alla dessa tillsatser.

2011-03-25. Idag var jag på läkarbesök om medicineringen och vi har kommit fram till att jag väntar med tabletter. Det är stor risk att det är ämnet Tamoxifen jag är allergisk emot och eftersom cancern jag hade inte är av den aggresiva typen så är det ingen fara. Standardbehandlingen är att man äter Tamoxifen i fem år men i mitt fall räcker det egentligen med operation och strålbehandling. Det finns ett annat verksamt ämne men man måste då ha kommit in i menopausen vilket jag inte gjort ännu. Så nu är det mammografi en gång om året och egna undersökningar som gäller. Lite senare när jag varit utan mens i ungefär ett år skall vi ta ställning om jag då skall ta det andra ämnet.

Jag mår nu alldeles utmärkt. Har full rörelseförmåga och känslomässigt mår jag bra. Tankarna om cancern finns där varje dag men det är nog också bra att komma ihåg vad som har hänt och verkligen njuta av livet.

2011-03-07. Efter strålning är det oftast brukligt att man får äta Tamoxifen i fem år. Jag började med denna medicin dagen efter sista strålningen och allt gick bra i en vecka. Så bara över en natt fick jag ett flertal biverkningar. Inte helt oväntat kanske men jag svullnade upp i ansiktet och när jag senare kände hur det började sticka i överläppen förstod jag att jag fått en allergisk reaktion. Trodde först att den var ödem som relativt många får men stickningarna känner jag igen från när jag fått i mig nötter eller tex. äpplen. Så det var bara att sluta ta den.

Sköterskan pratade med en läkare som sa att jag skulle pröva ett annat märke. När jag köpt detta märke så ser jag att det är gelatin i det. Eftersom jag sedan 1997 är vegetarian och inte äter gelatin så kan jag inte ta det heller. Nu har jag fått tid till läkare för att gå igenom vad man mer kan hitta på.

Hoppas bara att ev. ny medicin inte ger samma biverkningar som den jag tog för det kommer bli mycket jobbigt då. Vad jag förstår så kan man ha oturen att få dras med biverknigarna i alla fem åren.

2011-02-23. Nu har det gått en vecka efter sista strålningen. Det är lätt att komma in i gamla jobbvanor.

Har gått promenad i skogen varje dag nu. Hel underbart och jag njuter av varje minut. I skogen får jag dagens energi. När jag kommer hem är jag så ivrig att börja jobba så jag nästan glömmer äta. Som egenföretagare kan jag bestämma helt, ja nästan helt i alla fall, över min tid. Jag har valt att ha min fritid på förmiddagen som innebär att inte rusa upp ur sängen, gå promenad på 1-1,5 timma eller utöva yoga, sätta igång en bröddeg mm. Efter maten börjar jag jobba, vilket oftast blir vid tvåtiden. Sedan jobbar jag fram till det är dags att se på någon film tillsammans med min man, runt 22:00. Därefter blir det lite till jobb. Jag märkte tidigt att jag får mer gjort på kvällen och är mer kreativ då än på morgonen. Jag är med andra ord en nattuggla. Därför får ni många gånger svar på mejl mitt i natten. Min man verkar nöjd också med detta upplägg, han får ha TV'n helt själv och se alla serier han vill för att inte tala om all sport.

Underbar bild från http://www.digiscrapkit.com/ 2011-02-14. Alla hjärtans dag.

Jag vill tacka alla för att ni har stöttat mig och för alla trevliga och gulliga mejl. Det har verkligen varit till hjälp att veta att så många tänker på en och att jag har kunnat jobba i den takt det gått utan att behöva stressa. Lite sent har en del märken kommit men ni har ändå varit så gulliga. Jag önskar att alla företagare kunde få ha så trevliga kunder och jag hoppas jag får jobba med er i många år till. Ha en mycket trevlig Alla hjärtans dag.2011-02-13. Nu är det två behandlingar kvar. Skall bli så skönt att återgå till det normala.

Har lyckats gå promenad i skogen både lördag och söndag. Tänk att man kan bli så glad över att få höra flygplan!!, fågelsång och motorsåg. Jag förstår nu hur bra jag har det som kan jobba hemma och istället för att sitta i bil eller åka kommunalt till jobbet så går jag en promenad i skogen. Jag är alltid så full av energi när jag kommer hem och jobbet går som en dans.

Det stålade området, vilket är hela bröstmuskeln, är nu rött i olika nyanser. Det är som när man solat lite för mycket. På några ställen har jag börjat fjälla. Smörjer så mycket jag kan med HTH oparfymerat och med den kräm med cortison som jag fick på recept. Ibland kliar det men det går att låta bli att klia.

Även om jag har försökt att gå så mycket som möjligt i stan, jag har hoppat av spårvagnen tidigare och gått sista vägen t.ex., så märkte jag nu i helgen att jag inte har rört på mig så mycket som jag brukar. Kameran kändes tung men det är lätt åtgärdat när jag återigen kan ta mina dagliga skogspromenader.

På onsdag, den första behandlingsfria dagen, skall jag bara finnas. Jag kommer göra vad jag känner för just för tillfället. Känner att jag vill unna mig en helt fri dag. Sedan skall det bli så roligt att få jobba som vanligt.

2011-02-03. Idag var det svårt att fokusera. Allt blir suddigt på datorn, men jag är inte trött så det är bara att göra andra saker. Mitt mantra varje dag är "Jag blir piggare för varje dag" och det hjälper för när jag kommer hem efter behandlingen är jag full av energi och vill sätta igång att jobba.

I förra veckan stötte jag på Ingvar Oldsberg, som ju också skall få strålbehandling. Jag slänger även iväg några positiva tankar till honom när jag ändå håller på med mina egna affirmationer.

2011-01-24. Nu är en tredjedel av behandlingen avklarad. Jag mår fortfarande bra och kan jobba när jag väl är hemma. Jag har hittills inte behövt vänta på att komma in till behandlingen utan det är restiden som tar så mycket av min tid. Under 3 timmar är svårt att få till, mellan 3 och 4 timmar får jag räkna med att det tar från jag går hemmifrån till jag kommer hem igen.

2011-01-13. Idag var tredje behandlingen. Allt går smidigt och än så länge känner jag mig som vanligt.

2011-01-11. Första behandlingen gjordes idag. Allt gick bra så nu är det bara 24 behandlingar kvar.

2011-01-03. Nu har jag varit på Sahlgrenska och gjort den form som jag skall ligga i när jag får strålningen. Jag fick även målat kors och streck på mig för att strålningen skall bli så precis som möjligt.

Det blir på eftermiddagarna jag kommer åka in för behandlingen. Det kommer ta ca 2-4 timmar av min tid beroende på om jag får en tid som passar bra med min buss och om jag får skjuts hem av min man eller inte. Behandlingen i sig tar 10 minuter totalt för att klä av och på samt strålningen.

2010-11-19. Min maskin är hemma nu igen men är inte helt bra. Nu orkar jag inte bråka om det utan vill få arbetsro så det blir bara vanlig sömnad och kanske provbrodyrer på den. Det gör att jag endast har en maskin att göra alla projekt på.

I januari kommer jag att börja med strålbehandling. Detta pågår fem dagar i veckan i fem veckor. Hur jag kommer att må under denna tid vet jag inte så jag kommer inte göra några akuta saker och leveransdatum får jag sätta lite längre fram än jag brukar. Förhoppningsvis mår jag bra och det då bara är tiden till och från sjukhuset samt behandlingen som minskar min arbetstid.

Till alla ni kunder vill jag bara säga: ni är underbara, vilket tålamod ni har visat mig detta år. Jag gör allt jag kan för att få era beställningar klara och hoppas jag får höra av er igen.